Equinix helpt allerlei soorten bedrijven met hun cloudtransitie. De platformleverancier ziet daarbij een heel duidelijke beweging richting de hybride cloud. De grote vraag, zo vertelt Eric Bruins (Channel Partner Manager), is welke workloads wel en niet in de publieke cloud moeten landen.

Equinix heeft 250 datacenters in de hele wereld, maar je doet het bedrijf tekort als je het een pure datacenteraanbieder zou noemen. “We omschrijven onszelf als een wereldwijd actieve platformleverancier”, zegt Eric Bruins. “We hebben een platform, met daarop verschillende lagen. Via onze datacenters, die allemaal aan elkaar gekoppeld zijn, leveren we interconnectiviteit. Dan moet je denken aan colocatie-diensten en connecties richting ecosystemen. Daarnaast bieden we klanten ook digitale diensten, zoals bijvoorbeeld virtuele firewalls, routers of switches, maar ook virtuele storagecapaciteit. En als klanten nog een stapje verder willen, kunnen we de diensten ook als managed services leveren.”

De connecties richting ecosystemen die hij noemde, zijn voor klanten heel belangrijk. “Onder meer bij veel overheidsorganisaties zie je dat ze graag met elkaar willen connecteren. Als ze bij ons in een datacenter staan, kunnen ze binnen dat ecosysteem gemakkelijk en veilig data uitwisselen.”

Mogen, kunnen, willen
Equinix heeft vaak te maken met eindklanten die in een cloudtransitie zitten of een cloudbehoefte hebben. Bruins: “Bedrijven komen vaak naar ons toe met de boodschap dat ze voor een honderd procent cloudstrategie kiezen. Dat komt dan vaak omdat het management het gevoel heeft dat er iets met cloud gedaan moet worden. Maar meestal is er dan helemaal niet nagedacht over welke workloads wel en niet in de publieke cloud moeten landen. Wij helpen daarbij. Samen zoeken we naar de meest optimale manier om die cloudtransitie in gang te zetten.”

“Vaak komen we dan uit op een hybride model”, vertelt hij. “Dan draait bijvoorbeeld zeventig procent van de workloads in een publieke cloud. Voor de rest geldt dan dat het niet mag, niet kan, of dat de klant het niet wil. ‘Mogen’ heeft met regelgeving te maken, bijvoorbeeld als data binnen landsgrenzen moet blijven, ‘kunnen’ gaat om de technische mogelijkheden en bij ‘willen’ is het vaak een kostentechnische afweging, want soms is de private cloud gewoon een goedkopere optie. Omdat wij heel dicht tegen de grote cloudleveranciers aanzitten, kunnen wij klanten heel goed helpen met een hybride model. Wij hebben alle bouwblokken daarvoor.”

De hybride cloud is een blijvertje, verwacht hij. “Je ziet het aan de ontwikkelingen bij grote tech-vendoren. Van HPE, Dell en Cisco tot Google en Microsoft: ze hebben allemaal ook private-cloudoplossingen. Ze zien ondertussen ook in dat niet elke workload geschikt is voor de publieke cloud.”

Maatwerk
Voor eindklanten is het best uitdagend, zo schetst hij. “Het is lastig om te zien waar een bepaalde workload het best kan landen. Of de publieke cloud de beste oplossing is, heeft met veel aspecten te maken. Dat is altijd maatwerk. Iedere organisatie heeft zijn eigen historie.”

Hij merkt dat de houding van klanten verandert. “Iedereen ziet ondertussen wel in dat de publieke cloud niet per se de heilige graal is. Dat was een paar jaar geleden wel anders. Bedrijven hebben bijna allemaal cloud als strategie, maar ze denken beter na over de vorm dan dat ze toen deden. Er wordt ook veel beter gekeken naar regelgeving en security. Ook de duurzaamheid van datacentra wordt als thema steeds belangrijker, zeker bij overheden. Dat speelt vaak mee bij de keuze voor ons, zo merken we.”

Rotterdam
Eén van de vele projecten van Equinix is die bij de gemeente Rotterdam. Daarin trekt het samen op met Protinus. Bruins: “Gemeente Rotterdam is een klant van Protinus, waarmee het een mantelovereenkomst heeft. Zij hebben voor zowel cloudtoegang als netwerkdiensten producten uit ons digital services portfolio geïntegreerd in de aangeboden totaaloplossing. De klant hoeft de financiële en contractuele zaken maar met één partij te regelen, namelijk Protinus, terwijl wij op de achtergrond zorgen voor de operationele ondersteuning. Voor de klant is het heel prettig dat we het op deze manier hebben kunnen doen.”

Eric Bruins (Equinix) over Protinus: “De samenwerking met Protinus begon kort geleden met het project bij de gemeente Rotterdam. Het verloopt allemaal heel soepel. We willen de samenwerking laten groeien, vooral rondom ons portfolio van digitale diensten. Het gaat dan niet alleen om overheden als eindklant, maar ook enterprises. Onze toegevoegde waarde ligt dan in het kunnen leveren van toegang tot de grote public-cloud-leveranciers en in het virtualiseren van hardware. Dat is een win-win-situatie voor Protinus en ons. Zij kunnen meer diensten leveren en wij kunnen nog meer organisaties toegang geven tot onze ecosystemen.”


Eric Bruins (Channel Partner Manager Equinix)

en_GBEnglish (UK)