Robert Smit heeft als cloud solution architect van Insight , een internationale Solutions Integrator, veel met cloudtransities te maken. Hij zag dat bedrijven in de corona-tijd snel stappen zetten, maar niet altijd de juiste. Hij adviseert ook om nooit voor een simpele en snelle lift-and-shift te kiezen, hoe verleidelijk dat soms ook is.

Insight is een wereldwijd actieve Solutions Integrator met in totaal meer dan 13.000 medewerkers en een plek in de Fortune 500. Het bedrijf werd groot met het doorverkopen van producten, maar richt zich tegenwoordig op totaaloplossingen en dienstverlening. Ook rondom de cloud.

Adviesrol
Smit is een echte cloudman: er staat ‘EMEA Cloud Solution Architect’ op zijn visitekaartje van Insight en hij heeft de MVP-status (Most Valuable Professional) van Microsoft, onder andere op het vlak van Azure. “Bij Insight doen we, als het om cloud gaat, services, implementaties en ook steeds meer beheer”, legt hij uit. “Daarnaast hebben we ook een duidelijke adviesrol. We ondersteunen bij cloudtransities, of bij de implementatie van bepaalde onderdelen van de cloud.”

Smit merkte dat de vraag naar cloud tijdens de coronapandemie sterk steeg. “Bedrijven kregen door dat ze moesten veranderen. Thuiswerken moest mogelijk worden, op een veel eenvoudigere manier.” Daardoor zetten ze snelle stappen, niet altijd met een goed doordacht plan erachter. “We horen klanten soms zeggen dat ze al volop in de cloud zitten, maar als je dan doorvraagt dan blijkt het alleen om Office 365 te gaan. Voor mij als architect is dat niet echt cloud. Er wordt nog geen rekening gehouden met de infrastructuur die nodig is, met de vraag of iedereen makkelijk bij gegevens kan en met het securityaspect. Er wordt bij die bedrijven wel iets opgezet, maar er is geen roadmap als het om de architectuur gaat. Dat zien we bij kleine klanten, maar verrassend genoeg ook bij grote enterprises.”

Magische cloud
Smit geeft vaak advies en verzorgt veel workshops. “We geven aan waar bedrijven aan moeten denken. We kijken dan met name naar de applicaties die in de cloud gaan landen. Vaak is het on premise een beetje een zooitje. Als je dat één op één kopieert wordt het in de cloud niet beter. Er bestaat niet zoiets als een magische cloud die alles overzichtelijker maakt. Een lift-and-shift is misschien verleidelijk, omdat het snel is, maar het is eigenlijk nooit een goed idee. Het brengt heel veel gevaren met zich mee. Veilige toegang tot de cloud is een grote uitdaging, waar voor de hele markt nog veel winst te behalen is.”

“Ik raad organisaties die een cloudtransitie willen doen echt aan om eerst een roadmap op te stellen. Wat is je doel om naar de cloud te gaan? Daar ontbreekt het vaak aan”, zegt hij. Trajecten die Insight doet beginnen daarom eigenlijk altijd met een hybrid cloud assessment, vaak in combinatie met workshops. “We kijken wat er on premise staat en vandaaruit gaan we nadenken over de architectuur. Wat is de beste oplossing, onder meer qua veiligheid? Tijdens gesprekken met stakeholders blijkt ook vaak dat er op meerdere plekken nog iets staat. Dat brengen we in kaart. Vervolgens plotten we een ontwerp. In de praktijk komt dat design voor 90 procent uit. De overige 10 procent wordt nog bijgestuurd of anders opgelost.”

Sluipmoordenaar
Hoewel Insight spreekt over een hybrid cloud assessment, is Smit over het algemeen niet de grootste fan van hybride oplossingen. “Klanten hebben daar vaak negatieve ervaringen mee. Bij een gemiddeld bedrijf is het onmogelijk om de snelheid, de prestaties en de gebruikservaring op peil te houden als de workloads deels in de public cloud en deels op locatie staan. Ook voor de kosten is het niet ideaal. Het consolideren van workloads dicht bij elkaar leidt vaak tot meer gebruiksgemak en lagere kosten.”

“De public cloud biedt veel voordelen, zoals schaalbaarheid, flexibiliteit en toegankelijkheid”, vervolgt hij. “Maar het kan ook een sluipmoordenaar zijn. Het gemak van het gebruik van cloudservices kan ertoe leiden dat bedrijven steeds meer gaan consumeren, met vaak hogere kosten als gevolg. Het is daarom belangrijk om een goed inzicht te hebben in het cloudverbruik en de kosten, en om een effectief kostenbeheerbeleid te implementeren. We hebben daar bij Insight een governance service voor.”

Het zal niemand verrassen dat de gesprekken die Smit voert de laatste tijd veel over security gaan. “Ook governance en compliancy komen steeds vaker op tafel. We krijgen vragen over BIO, de baseline voor overheden, en over ISO 27001 en NEN 7510. Bij on premise-omgevingen ging het daar nooit over, maar als bedrijven de cloud in gaan, dan moet je daar goed naar kijken. Het zit deels in ons design, we willen klanten niet voor verrassingen stellen.”

Chris Rietdijk (accountmanager Protinus bij Insight) over Protinus: “Protinus en Insight passen uitstekend bij elkaar. Twee grote, professionele organisaties met een aanzienlijk track record, die gerenommeerde klanten bedienen om hun strategische doelstellingen te behalen. Protinus en Insight zijn complementair aan elkaar en de jarenlange samenwerking heeft al veel successen opgeleverd.”

Geen ‘one size fits all’
Smit geeft een voorbeeld van een succesvol project. “Bij de grote zorgorganisatie Eurocept doen we een migratie van on premise naar cloud, met veel specifieke healthcare-toepassingen en rekening houdend met alles waar een zorgorganisatie aan moet voldoen. Bij een andere zorgorganisatie hebben we een vergelijkbaar project gedaan. Ook zij zijn nu cloud native: ze werken volledig in de cloud. Maar, zoals gezegd, niet met een simpele lift-and-shift. We begonnen ook hier met een assessment om te kijken wat de beste keuze is. ‘One size fits all’ bestaat niet in de cloud. Iedereen heeft andere wensen.”


Robert Smit (Solution Architect Insight)

nl_NLNederlands